Checkbox

Адвокатско дружество „Владимиров Кискинов“ в сътрудничество с BloombergTV Bulgaria води рубриката Checkbox, в която нашият екип разглежда тенденциите на енергийните пазари, ИТ сектора и актуални изменения в нормативната уредба в България.

В рубриката ни Checkbox по BloombergTV нашият екип представя актуални теми от действащото законодателство в България и свързаните с тях предизвикателства. С оглед доверието в нашия екип от пазарните участници на енергийните пазари, вече траниционно във всеки епизон правим и преглед на тенденциите на пазара с информация, която ни подават енергийните компании.

Всички епизоди на рубриката можете да видите ТУК.

Снимка: Bloomberg

Цените на електроенергията в региона се движат на исторически високи нива и не виждаме причина за тяхното понижение. Имаме и прекомерно изкривяване на пазара заради цените на природния газ, както и заради цените на суровините. Това заяви адвокат Николай Кискинов, управляващ партньор във „Владимиров Кискинов“, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова. 

„В момента е по-ренатабилно да действаш като въглищна централа, отколкото като газова централа“ 

Това повдига и цените на въглеродните емисии, каза Кискинов. „Пазарът в момента е ракета.“

Няма дори контейнери за пренос на природен газ от Китай, така че можем да очакваме още по-високи нива нива на цените на природния газ.

„Идва краят на ерата на евтината енергия и тя вероятно ще става по-скъпа, по-чиста и по-търсена. Вероятно ще видим цени подобни на на 2019 г.“ 

Потребителите в България трябва да свикнат, че пазарите на страната са по-свързани и това ще оказва влияние върху цените, а тенденцията за повишение ще се запази поне до следващата година.

Според Кискинов политиката на служебното правителство с пускането на мощностите на ТЕЦ Марица Изток-2 е била продиктувана от „пълно неразбиране“ на пазара на енергия. В този момент на пазара навлязоха чуждестранни фирми, които изкупиха енергията, каза Кискинов.

„Бизнесът трява да знае че няма да постигне по-ниски цени през двете ни граници… Причините за високите цени в Източна Европа е липсата на свърнзаност със Западна Европа“.

Повече за цените на енергията, тока и въглеродните емисии може да гледате във във видеото.

Контакти

+ 359 2 988 18 28 lawyers@vladimirov-kiskinov.eu

София, ул. Найден Геров No 6, ет. 4, офис 7

Изпратете ни запитване

Моля, попълнете всички полета във формата. Благодарим ви!